Výroba medu
Karol Beke - Hrušov
Kukta Ladislav - Jablonov n/Turňou



Iván Tamáš Mária - Silická Jablonica



Július Spišák - Dvorníky
Člen Slovenského zväzu včelárov
Med: lipový, slnečnicový, agátový
Na východe Slovenska v okrese Košice - okolie je dedina Dvorníky – Včeláre. Pomenovanie týchto dedín siaha do obdobia uhorského kráľa Bela VI. V tomto období dediny na okolí boli osídlené dvoranmi kráľovského dvora, vo Včelároch boli žili včelári kráľovského dvora, čo podporuje domnienku, že na okolí odtiaľto sa rozšírilo včelárenie. Dôkazom toho, že tunajší ľudia majú hlboký vzťah k včeláreniu je aj to, že aj po druhej svetovej vojne (po ktorej takmer zaniklo včelárenie na tomto území) sa oživilo toto remeslo, ktoré už na nešťastie teraz skôr je na úrovni vyplnenia voľného času. Už ako 5-6 ročné dieťa ma začali zaujímať včely , k čomu ma viedol môj dedo, on ma učil a zavádzal do tajov tohto remesla. Teraz už aj sám po preštudovaní odbornej literatúry sa podieľam svojim skromným spôsobom o vývoj včelárenia. No z mojej rodiny som asi posledným včelárom, keďže nikto z mojich detí neprejavuje záujem o toto remeslo.
Už aj starý egypťania poznali zdraviu prospešné vlastnosti medu. Med obsahuje vitamíny: C; H; P; B1; B2; B5; B6. Pravidelné užívanie medu zvyšuje chuť do jedla, podporuje odolnosť a výkonnosť organizmu. Med má výrazný antibakteriálny účinok, pomáha pri ochoreniach orných dýchacích ciest a pri hojení rán. Najznámejšie druhy medu: med repkový, kvetový, agátový, lipový, slnečnicový, tmavý (tzv. lesný). Každý med má inú výraznú chuť, ktorá pripomína vôňu kvetov z ktorých bol včelami pozbieraný a vyrobený; ale pri tom má tú istú vlastnosť pôsobiacu blahodarne na ľudský organizmus. Medy sa líšia aj s časom kryštalizácie. Najrýchlejšie sa skryštalizujú medy s najvyšším obsahom hroznového cukru (napr.: repkový med 10 dní). Medy ľahko viažu na seba rôzne pachy a vlhkosť okolia, preto musia byť skladované v dobre uzavretých nádobách s čím môžeme predísť znehodnoteniu medu. Môže sa skladovať pri teplotách od -20 C° až do +30 C° a však od +10 C° do +16 C° sa urýchľuje kryštalizácia. Priame slnečné žiarenie a teplota nad +48 C° znižuje hodnotu a kvalitu medu. Najznámejšie včelie produkty okrem medu sú: vosk, propolis, peľ, materská kašička a včelí jed.
Podľa vedcov bez práce včiel, bez opeľovania rastlín život na zemi nebol možný.